qTip 29 Ga maar in de rij staan…

… er zijn nog wachtenden voor jou…

Soms loont het de moeite om in de rij te gaan staan. Blokrijden is niet leuk, maar je geraakt wel waar je moet zijn. In Cubase 11 kan je een rijtje aanmaken dat je het leven makkelijker maakt. In Export Audio kan je nu blokrijden. Het heet Export Queue.

Export Audio

Export Audio kwam al eerder aan bod in qTip 27: De laan uit – De wereld in…

Tot nu toe moest je voor elke export, bijvoorbeeld mp3 of wave, telkens opnieuw via het menu naar File > Export gaan. Je kon ook instellen dat het dialoogvenster terug opende na de export, maar je moest wel wachten. In Cubase 11 hoeft dat niet meer.

Export Queue

Je gaat op de vertrouwde manier te werk om een bestand te exporteren zonder op de knop Export Audio te klikken. Je gaat wel naar Export Queue. Onder dit pijltje is plaats gemaakt voor de wachtrij. Van zodra je op dit pijltje klikt, verandert de knop Export Audio van functie en van naam. Er staat nu Start Queue Export.

Om een bestand toe te voegen aan de wachtrij, klik je op Add to Queue.

Preset

Bij de instellingen voor File Format kan je nu een Preset aanmaken als je dit bestandsformaat vaak gebruikt. Bijvoorbeeld: CD voor een Wave-bestand met een Sample Rate van 44100 Hz en een Bit Depth van 16 bit.

Nu kan je een volgend bestandsformaat klaarmaken voor de wachtrij. Bijvoorbeeld mp3. Weer klik je op Add to Queue.

Project Mixdown Folder

Voor we nu alles gaan exporteren, kijken we de wachtrij nog even na. Alle jobs hebben een nummer. Naast File Name staat: File Path. Daaronder kan je de bestemming aflezen. Je kan ook voor hetzelfde bestandstype enkel de bestemming veranderen en een back-up maken op een externe schijf.

Als je deze wachtrij bekijkt, merk je dat Cubase 11 nog een extra handigheid voor ons in petto heeft. Bij File Location kan je nu ook voor  Project Mixdown folder kiezen. Dit is een map in je Project Folder. Handig!

Vergeet tenslotte niet op Start Queue Export te klikken en klaar is kees!

Afbeelding Export Queue dialoogvenster

Ga maar in de rij staan… op YouTube:

Download de pdf van Ga maar in de rij staan…

Schrijf je in voor meer qTips – Musicube Sound & Service