qTip 35: VST Quick Controls in Cubase

,

Muziek is meer dan de noten alleen

Als je muziek maakt met virtuele instrumenten is het de bedoeling dat die zo muzikaal mogelijk klinken. Je wil met je akoestische instrumenten of synthesizers dynamische en expressieve muziek maken. Je kan tot acht verschillende parameters met je vingertoppen bedienen als je beschikt over een controller zoals bijvoorbeeld de iCon Platform M+. Dit gebeurt met de Quick Controls in Cubase.

iCon Pro audio Platform-M-Front

Figuur 1: iCon Platform M+

Studio Setup

In Studio Setup zien we bij MIDI Port Setup alle MIDI apparatuur staan die aangesloten is via USB.  Hier vinken we ‘In All MIDI’ uit om geen onbedoelde klanken te horen als we de MIDI controller bedienen.

Studio Setup MIDI Port Setup

Figuur 2: MIDI Port Setup

Bij Remote Devices gaan we naar VST Quick controls. Bij MIDI Input en MIDI Output kiezen we voor onze controller. Dit is in mijn geval de Platform M+ van iCon Pro Audio.

Even tussendoor: de Platform M+ staat intussen in User Define mode en aan de faders heb ik een MIDI nummer toegewezen op Channel 2. Hoe dat gebeurt, leg ik in een andere qTip uit.

Machine Learning

Studio Setup VST Quick Controls Learn Fuctie en Pick-up Mode

Figuur 3: VST Quick Controls- Learn – Pick-up Mode

We klikken de Learn functie aan. We selecteren de lijn van elke Quick control met de muis of de pijltjestoetsen, terwijl we de corresponderende Fader van de controller bewegen. Daarna klikken we de Learn functie uit.

Veel MIDI-controllers hebben gemotoriseerde faders. Deze werken niet in MIDI-mode of in User Define mode. Dat is zo bij de iCon Platform M+, maar ook bij de Presonus Faderport 8.

Pick-up Mode

Aangezien de faders uit zichzelf hun plaats niet kunnen vinden, moet je de Pick-Up Mode aanvinken. Je beweegt de fader tot op het moment dat die de ingestelde waarde van de Quick Control tegenkomt. Dan kan deze de waarde beïnvloeden en komt de stand van de fader overeen met deze op je scherm.

Afbeelding Instrument Track Halion Sonic

Figuur 4 : VST Quick Controls  – Instrument Quick Controls

Als je een Instrument Track aanmaakt en een instrument laadt, worden tegelijk een aantal Quick Controls geladen in de Inspector. Bij een Steinberg instrument komen deze overeen met de acht draaiknoppen boven het klavier van dat instrument. Maar ook bij instrumenten als Spectrasonics, Spitfire BBC Symphony Orchestra of Kontakt worden Quick Controls geladen.

Bekijk deze qTip op YouTube:

YouTube Sceeenshot VST Quick Controls

https://youtu.be/WBL4JsQ9wpE

Download de pdf van VST Quick Controls in Cubase

#Cubase11, #MIDIcontroller, #MIDIremote